A qui beneficia el descompte per residents? Efectes perversos de les mesures a cop de talonari

ryanairLes eleccions s’acosten, i el partit al Govern ha de moure fitxa per comprar uns quants vots amb els diners de tots. És igual que la mesura pugui ser contraproduent: el més important és que sigui ‘popular’.

Avui ens hem aixecat amb una notícia que haurà alegrat el dia a moltíssima gent: el Ministeri de Foment ha decidit ampliar a familiars i estrangers no comunitaris el famós descompte del 50% per viatjar a la Península.

– Hurra! Això que m’estalvio!!
– Que t’ho creus tu…

La història del descompte per residents té un costat fosc, del qual en comptades ocasions se’n parla. Hi entren en joc cacics locals -propietaris de certa naviliera-, nacionalisme espanyol ranci, i una llarga llista d’etcèteres… però sobre tot qui en surt perdent és el propi ciutadà.

– Com, si gràcies a això pagam la meitat?
– Bé, resulta que aquesta subvenció fa pujar els preus… i surt de les nostres pròpies butxaques –la meitat l’aporta el Govern Balear, i l’altra el mateix Ministeri que ens nega moltes altres inversions-.

La millor mostra de l’efecte pervers d’aquesta mania d’intentar arreglar-ho tot a cop de talonari el podem trobar als ferrys -ja que no tenen una política de preus dinàmics, com les aerolínies-. Comparem doncs a Baleària, Acciona-Trasmediterranea, i Grimaldi Lines (per aquesta setmana que ve):

Trajecte Barcelona-Palma
Baleària – 191,40 € (95,70 € resid.) a cabina quàdruple
Acciona – 172,00 € (86,00 € resid.) a cabina quàdruple

Trajecte Barcelona-Livorno (Itàlia)
Grimaldi – 85,00 € a cabina quàdruple

Amb l’extensió del descompte per residents a familiars, només s’accentuarà aquest efecte pervers que beneficia principalment a les pròpies navilieres, estretament emparentades amb el Partit Popular local.

I tot i que criticadíssima per aquells que avantposen el seu nacionalisme al fet de ser “d’esquerres”, la decisió més adequada es va fer en plena època de retallades, suprimint aquesta bonificació a qui viatjava en primera classe (AKA ‘Business’).

El descompte per residents costa a l’erari públic devers 130 milions d’euros l’any, la major part per subvencionar a gent que va de vacances -i no té una necessitat real d’anar a la Península-. Realment som incapaços d’imaginar qualque sistema que compensi millor les despeses per insularitat?

Advertisements

About stefannolte

Alemán de Mallorca, enamorado de las tierras de Albacete y firme defensor del medio ambiente.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s