La vida a les Illes Balears, vistes per l’OCDE

mallorcaparadiseA la gent li encanten els rànquings, especialment si “els seus” surten ben posicionats. Fa cosa d’un any les xarxes socials mallorquines s’incendiaren amb els resultats d’un estudi segons el qual Palma és la segona millor ciutat del món per viure-hi.

Més enllà de la repiulada ràpida i el titular mediàtic, alguns denunciaren el caràcter marcadament classista d’aquest rànquing, on entre d’altres es valorava el preu del xampany als hotels de 5* o el temps que la jet set trigaria en arribar a l’aeroport internacional més proper.

Per baixar els peus a terra, i veure la situació de la gent normal, des d’ahir tenim disponible un treball força més seriós -publicat per l’OCDE- a nivell regional i on cap indret de l’Estat Espanyol es troba al top 100 (de 362 regions analitzades).

balearsOCDEA la gràfica d’adalt podem veure el detall dels resultats per a les Illes Balears. I mentre que -al contrari del que percep alguna gent- ens trobam al capdavant en matèria de seguretat, el gran suspens el tenim en matèria laboral: 2,1 punts sobre 10 possibles, al vagó de les pitjors 30 regions dels països analitzats. I això que només s’aborda des d’un punt de vista quantitatiu -taxes d’ocupació i d’atur-, deixant de banda aspectes qualitatius com ara la precarietat dels contractes -on tampoc no podem presumir-.

L’evolució tan marcadament negativa en la taxa d’atur és un fenomen relativament recent, molt relacionat amb l’actual context de depressió econòmica, ja que durant els anys ‘de bonança’ es trobava en nivells considerats ‘friccionals’. Així doncs, es pot considerar aquesta mala nota com a conjuntural -tot i la marcada persistència de la crisi-.

aturbalçMoltíssim més preocupant, pel seu caràcter estructural, és el següent suspens -en educació- que ens situa al 20% inferior de les regions OCDE i a la dotzena posició -de 19- a nivell d’Estat Espanyol.

Aquest àmbit pren com a indicador el percentatge de la població activa que compta amb estudis secundaris o superiors. Només el 54,9% els te, i la resta compta només amb estudis primaris o directament cap titulació.

La fotografia ens mostra una trista realitat: que les Illes són simplement una plataforma de promoció social, que no convida a quedar-s’hi de forma estable. La causa l’hem de cercar al monocultiu del sector turístic i el mal holandès, molt intensiu en ma d’obra poc qualificada i que ofega als sectors industrials i tecnològics.

tierramaraireLes Balears atrauen a molt d’immigrant poc qualificat -primer de la Península, ara de l’estranger-, i quan els seus fills o nets assoleixen un estatus social i una educació de qualitat, es veuen forçats a emigrar a altres regions més desenvolupades en aquest sentit. La primera passa sol ser anar a estudiar a Barcelona o Madrid.

Si combinam els efectes de l’elevada taxa d’atur i la baixa qualificació professional, el resultat és un altre dels aspectes avaluats per l’OCDE: el nivell d’ingressos, de 16.070 USD per llar de mitjana i aproximadament a la meitat del rànquing.

I no vull acabar aquesta entrada sense destacar un dels mals que podria ser causa i solució de tot plegat: la implicació de la societat civil en els afers públics -el que vulgarment es coneix com a “política”-.

Aquí l’estudi és força limitant, avaluant només la participació ciutadana a les eleccions -del 61% a les Illes, a la coa d’Espanya i al terç inferior a les regions OCDE-. Però en el fons aquest baixíssim nivell de participació és un clar indicador del brutal desinterès que els balears mostram per la gestió del nostre futur. I això, entre d’altres, és el que ens ha conduit a ser una de les comunitats amb més polítics corruptes i on la crisi ha impactat de forma especialment greu.

Parafrasejant al filòsof Plató: “Un dels càstigs per refusar de participar en política, és que acabaràs sent governat per homes inferiors a tu”. Haurem après la lliçó?

Advertisements

About stefannolte

Alemán de Mallorca, enamorado de las tierras de Albacete y firme defensor del medio ambiente.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s